pátek 19. února 2016

Domácí nakládané bláťacké zlato

Poprvé jsem se s nakládaným bláťáckým zlatem setkala v jedné nejmenované pražské hospůdky blízko Stodůlek, na kterou jsme s přítelem narazili při naší pěší tůře cestou z výstavy Tima Burtona a Japonismu v českém umění. :) Ha, za každou cenu jsem se musela pochlubit, že jsem tam byla! Inu, dobře, zpátky k původnímu tématu, heh. Do té doby jsem si totiž myslela, že jediný sýr, který se dá nakládat, je hermelín (a že ten taky miluji!). Po jediném ochutnání jsem si naložené bláťácké zlato prostě zamilovala a nyní vám předkládám svůj recept, abyste si mohli tuhle pochoutku udělat sami doma. :)



Co budete potřebovat?
  • vhodnou nádobu na nakládání (např. sklenici od okurek)
  • 2 x 120 g bláťáckého zlata (je na vás, zda si zvolíte klasické nebo s pepřem či vlašskými ořechy, já zvolila variantu s ořechy a pepřem)
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • červenou sterilovanou papriku (množství dle chuti)
  • slunečnicový olej na zalití (samozřejmě lze použít i olivový, ale já dnes použiji slunečnicový, jelikož olivového už mi moc nezbývá, protože jsem v něm již nakládala pro změnu balkánský sýr:D)
  • koření: pepř, sladká paprika, rozmarýn, tymián, sušená bazalka, oregáno (pokud všechna tato koření doma nemáte nebo si to chcete zjednodušit, použijte prostě koření na grilovaný sýr od Avokáda či Vitany;) ), současně můžete přidat i pálivou papriku či některou z čerstvých chilli papriček pro pikantnější chuť

Jak postupovat?
1) Oba sýry si rozkrojíme na poloviny, cibulku nakrájíme na plátky, česnek rozdrtíme.

2) Sýry vložíme do sklenice, přidáme nakrájenou cibuli s rozdrceným česnekem a červenou sterilovanou papriku (já ještě navíc přidala chilli papričky, tuším, že Habanero Chocolate z naší skromné domácí pěstírny - tak jsem zvědavá, jak pikantní v závěru sýry budou:D)

3) Nyní si připravíme vlastní kořenicí směs z vyjmenovaného koření, kterou zasypeme sýry ve sklenici. Množství nechávám opět na vás, podle toho, jak hodně chcete, aby byly sýry kořeněné. já osobně dávám přibližně 1,5 čj sladké papriky, špetku pepře a bazalky, 1/2 čj rozmarýnu a čtvrtinku čj tymiánu a oregána. Nesolím.

4) Na závěr zalijeme olejem, pevně uzavřeme nádobu a otočíme ji párkrát dnem vzhůru, aby se vše dobře promísilo. V lednici necháme 7-10 dní uležet. A poté už jen dobrou chuť! ;)